reizen bali koken

Koken aan de kust

Koken Seraya Bali

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Seraya
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 130,- p.p. bij 2 personen

De oostkust van Bali is rustig en ongerept. Omdat je hier geen uitgestrekte stranden vindt, maar een woeste kustlijn, slaan de echte zonaanbidders deze regio vaak over tijdens hun reis. Juist hierdoor kan je in de kustplaats Seraya een kijkje nemen in het lokale leven. Wij hebben hier een accommodatie gevonden, opgezet en geleid door een Nederlander. Hans woont al jaren op Bali en kan je daarom enthousiast vertellen over het leven van de Balinees. Verwacht hier geen restaurants, maar de kokkin bereidt met liefde de maaltijden. Steek zelf ook de handen uit de mouwen tijdens de kookcursus en laat je de wereldwijd bekende Indonesische keuken goed smaken.

Verblijf in een van de sfeervolle bungalows, uitkijkend op zee. Voor de gewenste verkoeling is er een zwembad met eromheen knusse ligplaatsen. Deze bouwsteen is Indonesisch met een scheutje Hollands.

Overnachten: 2 nachten in een bungalow aan de ongerept kust
Excursie: kookcursus
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt, 2x diner
  • vervoer naar de volgende bouwsteen

  • maaltijden naast het ontbijt en diner

  • fooien

verblijf in seraya baliDag 1 – Aankomst in het ongerepte Seraya Bali

Als je aankomt in Seraya is de kans groot dat Hans  je al tegemoet komt lopen om je welkom te heten. Wij waren verbaasd over het weidse uitzicht op zee. Bij helder weer zie je Lombok zelfs liggen!

Elke bungalow is uniek. Zo hebben sommige kamers een bed dat gemaakt is van oude tempeldelen. Vandaag staat er niets op de planning, dus zet je bagage neer en plof neer bij het zwembad. Doordat wij de enigen zijn die dit verblijf aanbieden, ben je hier met nog een aantal Nederlanders. Leuk om reisverhalen te delen of met elkaar de omgeving in te trekken. Ga bijvoorbeeld snorkelen bij de kleine baai ‘White Sandy Beach’, of smeed je eigen zilveren ring bij de smid verderop. Hans zit vol ideeën en helpt je er graag bij op weg. Sluit de dag af met een diner met de rest van de bungalow-bewoners. Omdat er geen restaurants in de omgeving zijn, wordt er elke avond uitgebreid voor je gekookt. Het avondeten is inclusief bij deze bouwsteen.

Koken Seraya BaliDag 2 – Koken op Bali, Seraya

De Indonesische keuken staat natuurlijk bekend om zijn lekkere specerijen en kruiden. Vandaag ga je zelf de keuken in om de fijne kneepjes van het koken te leren. De echtgenoot van de kokkin haalt je ’s morgens op, want er moeten de nodige boodschappen gehaald worden op de plaatselijke markt. Zelf vinden wij een markt in Indonesië een belevenis op zich. Door de chaos en de geuren en kleuren beleef je de markt echt letterlijk en figuurlijk.

Aangekomen bij het huis word je warm onthaald door de kokkin. Ze heet je welkom in haar kleine keuken. Buiten lopen de kippen rond en staat er een vuurtje te branden waar je straks je sateetje bij grilt. Al snel word je aan het werk gezet. Leer vandaag verschillende traditionele gerechten te maken met ingrediënten waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Onder het koken door vertelt de kokkin enthousiast over haar leven op Bali. Stop genoeg liefde in je kookkunsten, want de lunch is jouw zelfgemaakte Balinese specialiteit.

genieten op seraya baliDag 3 – Vertrek vanuit Seraya

Wat een luxe om door opslaande golven gewekt te worden! Werp vanaf de rotsklif nog een blik op de zee voor je in de auto stapt. Het is alweer tijd om deze rustige plek achter je te laten. Veel reizigers vertellen ons dat ze graag nog eens terug gaan naar Seraya voor de hartelijkheid van Hans, maar ook omdat ze nog lang niet waren uitgekeken op de omgeving.

Vanaf Seraya ben je zo in de haven waarvandaan de boten naar het tropische Gili eilanden vertrekken. Je kunt ook doorreizen naar het noorden van Bali, waar je kunt Luieren in Lovina of je snorkeluitrusting op zet voor de kust van Pemuteran.

hulpproject in indonesieIndonesië Online ondersteunt het schoolproject voor meisjes in Oost-Bali; een project dat is opgericht door Hans. Zij hebben samen met hun gasten het fonds opgericht voor meisjes, van wie de ouders onvoldoende geld hebben om hen naar de middelbare school te laten gaan. Op Bali wordt vaak alles op alles gezet om de jongen(s) uit het gezin na de basisschool verder te laten leren. Voor de meisjes vinden zij dat minder belangrijk en is er onvoldoende geld. Hans trekt zich het lot van deze meisjes aan en bezoekt regelmatig basisscholen om samen met de hoofdonderwijzer en de leerkracht te kijken welke meiden in aanmerking komen voor donaties uit het schoolfonds. Door het fonds konden het eerste jaar al 4 meisjes naar school blijven gaan, en nu, in het achtste jaar, zijn er al 31 meiden die door kunnen leren.

Jij kunt het fonds ook steunen door in Mijn reisplan aan te geven dat je graag 12 euro doneert. Dit geld gaat direct naar Hans en je zorgt zo persoonlijk voor een bijdrage aan het schoolgeld, de aanschaf van boeken, een uniform etc.