Voetsporen op de vulkaan

Beklimmen Rinjani vulkaan Indonesië

 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
Reisschema: Rinjani, Lombok
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: vanaf € 310,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: Vanwege de gevolgen van de aardbevingen in augustus 2018 is de Rinjani pas vanaf juli 2019 weer begaanbaar
Inclusief: o.a. 3-daagse trekking

Indonesië is het land bij uitstek om een vulkaan te beklimmen. Bij veel reizigers staat een beklimming dan ook hoog op het lijstje. De avonturiers en sportievelingen onder ons moeten daarvoor op Lombok zijn. Ga de uitdaging aan om deze vulkaan van alle kanten te bewonderen. Met je gids beklim je niet alleen het eerste gedeelte van de vulkaan, maar ga je ook naar de top. Onderweg kom je langs een warmwaterbron waar je je zere kuiten kunt laten ontspannen.

Je overnacht in je eigen koepeltent met een adembenemend uitzicht. Je hebt een flink portie conditie nodig voor deze bouwsteen, maar wij vonden het de moeite (en spierpijn) zeker waard.

Overnachten: 2 nachten in tenten op de kraterrand en 2 nachten in een comfortabel hotel
Excursie: 3-daagse trekking naar de top van de Rinjani vulkaan met gids
Transport: geen
Maaltijden: 4x ontbijt, maaltijden tijdens de trekking
 • entreegelden

 • maaltijden naast het ontbijt en de trekking

 • fooien

Dag 1 – Goede nachtrust voor de Rinjani trekking

De Rinjani trekking is een pittige inspanning waarvoor je goed voorbereid wilt zijn. Naast de juiste uitrusting, voldoende proviand en een goede gids is volgens ons ook voldoende nachtrust een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Daarom hebben wij een comfortabele slaapplek in Sembalun voor jou geregeld voordat je Rinjani avontuur begint.

Dag 2 – De hoogte in op de Rinjani vulkaan Indonesië

Het avontuur begint vandaag vroeg als je bij het hotel in Sembalun vertrekt. Met de gids heb je gisteravond al kennis gemaakt. Met zijn inpaktips ga je helemaal voorbereid op pad.

Aan de voet van de vulkaan begint het klimmen al. Wij verbaasden ons over de weidse uitzichten. In de verte zagen wij het puntje van de vulkaan op Bali zelfs liggen Het is een lange dag klimmen, maar je zal zien dat de tijd voorbij vliegt terwijl je een praatje maakt met de gids en het landschap met het uur ziet veranderen. Tegen de avond kom je aan op de kraterrand en wordt er een warme maaltijd voor je klaar gemaakt. Voordat het donker wordt, worden de tenten opgezet en kijk je over de bergtoppen naar de zonsondergang. Na een kop warme thee duik je snel de tent in, morgen is het weer vroeg dag. Trek je sokken aan en doe je muts op, want het kan weleens koud worden vannacht!

 

Dag 3 – Dwalen op de top tijdens beklimmen Rinjani vulkaan

Pak je kans om de top van de Rinjani te beklimmen voor zonsopkomst. Kruip rond een uur of twee de tent uit als je bij zonsopkomst op de top wilt staan. Je zware beklimming wordt beloond door een overweldigend uitzicht over alle bergtoppen. Omdat je zelf het beste ter plaatse kan inschatten hoe fit je bent, hebben wij ervoor gekozen om deze klim niet standaard aan te bieden. De gids zal ’s avonds vragen of je het avontuur aangaat en zal daar een kleine vergoeding voor vragen.

 

kamperen lombok indonesie

Geef je je benen liever wat rust, draai je dan nog een keer om. Na het ontbijt trek je de schoenen weer aan en ga je op weg naar het kratermeer. Het is een behoorlijk steile afdaling, omdat het een stuk lager ligt dan het punt waar je geslapen hebt. Trek ’s morgens je badkleding alvast aan want in de krater vind je kleine warmwaterbronnen. Spoel het zweet lekker af en ontspan je spieren in het warme water. Na de lunch aan het meer begint de stevige klim naar de kraterrand, maar nu aan de overkant van de vulkaan. Je klimt over de zwarte lavastromen steil omhoog.

Veel reizigers vinden dit het zwaarste stuk. Wij hebben toch voor deze route gekozen, omdat je dan niet dezelfde route terug neemt. Probeer voor zonsondergang bij de tent te zijn, vanwege de mysterieuze rode gloed tijdens de zonsondergang op deze hoogte.

 

Dag 4 – Laatste afdaling en ontlading

Met een euforisch gevoel rekten wij ons uit voor de tent; de laatste klimdag en de vulkaan is getrotseerd. De dragers die de afgelopen dagen met je mee zijn gelopen pakken de tas van je over en zwaaien alvast gedag. Met de tas op hun hoofd lopen ze soepeltjes naar het hotel waar je straks gaat bijkomen onder een warme douche.

Vanaf de kraterrand is het nog een uur of zeven genieten van de ruige natuur waar je in klimt. Het eerste gedeelte is steil naar beneden, maar het dalen zal naarmate je lager komt vlakker worden. Dalen gaat snel en de omgeving verandert net zo snel mee. Zo droog en vulkanisch als het op de kraterrand is, zo groen is het beneden. Als een kampioen loop je het laatste stuk met een beetje slappe benen door het bos. Ondertussen ‘high-fivend’ met kindjes langs de weg. Het hotel waar je slaapt is eenvoudig, maar vergeleken met de tent was het voor ons gevoel al een oase van luxe. De kamers liggen tussen de bergtoppen in, omgeven door een kleurige tuin. Waarschijnlijk val je als een blok in slaap vannacht.

Dag 5 – Senaru, einde bouwsteen

Tijdens de beklimming heb je misschien al eens visioenen gehad van poederwitte stranden en een koud drankje. Na de zware beklimming kunnen we jou een tropisch toetje alleen maar aanraden. Stap op de boot om neer te ploffen op een tropisch eiland. We bieden twee eilanden aan in het noordwesten van Lombok. De Gili eilanden zijn de pareltjes voor de kust. Hier vind je namelijk parelwitte stranden en azuurblauwe zee waar je over droomde. Doe hier helemaal niets, wat niet verkeerd is na deze avontuurlijke tocht.

Wat neem je mee voor de beklimming van de Rinjani vulkaan Indonesië?
 • goede schoenen, liefst bergschoenen
 • lakenzak (voor in de slaapzak die voor je wordt geregeld)
 • zaklamp/ hoofdlamp
 • zonnebrand + hoed/pet
 • thermo shirt
 • het temperatuurverschil overdag en ’s nachts kan erg groot zijn, waardoor een emergency blanket (= warmhouddeken) aan te raden is. Dit weegt niet veel en de kosten bedragen ca. 5 euro
 • dagrugzak met kleding voor 3 dagen (je grote bagage laat je achter in het hotel en deze bagage wordt naar je volgende hotel gebracht)
 • opblaaskussen / trui die dienst doet als kussen

 

De beste periode om de Rinjani vulkaan te beklimmen is van april t/m december. Lees hier meer over de beste reisperiodes in Indonesië.

Zowel letterlijk als figuurlijk was dit één van de hoogtepunten tijdens mijn Indonesië-reis. De klim op de kraterranden kan soms pittig zijn en het zwaarste stuk is naar de top. Ter plaatse kun je nog beslissen of je dit wilt of niet, afhankelijk van hoe je je voelt. Met een basisconditie en goede dosis doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Zó gaaf als je bovenop die top staat!

Neem warme (thermo)kleding mee, zorg dat je in normale tot goede conditie bent en gun jezelf wat rustdagen na de beklimming. Benieuwd naar mijn ervaringen op de Rinjani? Lees dan mijn reisblog: Doen! de Rinjani vulkaan beklimmen.

reisspecialist Joël

Lees hier hoe reiziger Cecilia de Rinjani vulkaanbeklimming heeft ervaren.