Tana Toraja’s rituelen

Rantepao Sulawesi

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
Reisschema: Toraja Sulawesi
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: vanaf € 325,- p.p. bij 2 personen
Inclusief : o.a. wandeling langs zadelhuizen en rotsgraven

In het hart van Sulawesi ligt een heel bijzonder gebied, de thuisbasis van de Tana Toraja's. Deze trotse bevolking leidt tegenwoordig een modern leven, maar leeft nog volgens traditionele gewoonten en rituelen. Je gaat met onze gids op zoek naar het geheim van de Toraja's. Je neemt een kijkje in een zadelhuis, leert over de rotsgraven en het leven op het platteland.

Met een beetje geluk kun je een traditionele bruiloft of begrafenis meemaken, dé manier om rituelen te ontfutselen. De meeste ceremonies duren een paar dagen tot een hele week. Dat maakt de kans groter dat je er een dagje van mee kunt maken. Je overnacht in een sfeervol hotel in Torajastijl tussen de rijstvelden, net iets buiten het dorp Rantepao.

Overnachten: 3 nachten in een hotel in Torajastijl
Excursie: Toraja excursie naar rotsgraven en zadelhuizen, entreegelden
Transport: privé auto met chauffeur
Maaltijden: 3x ontbijt
  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

rijstvelden sulawesi indonesieDag 1 – Vertrek Makassar naar Rantepao Sulawesi

Na het ontbijt staat je chauffeur klaar voor de rit naar Rantepao. Maak je op voor een zit van ongeveer 9 à 10 uur in een comfortabele privé auto. Na een uur laat je de toeterende auto’s van de ochtendspits achter je en rijd je over een rustige kustweg.

Na ongeveer 3 uur rijden stop je bij een familierestaurant met uitzicht op zee. Na een bord gado gado (typisch Indonesisch gerecht van groente, ei en kroepoek) konden wij er weer tegenaan. De weg vervolgt zich kronkelend langs kleine dorpen en uitzichtpunten de bergen in. Aangekomen in de vallei van Rantepao liggen frisgroene rijstvelden voor je, omringd door palmbomen. Je overnacht in een hotel met zwembad tussen de rijstvelden. Het is rustig gelegen, maar met een taxi ben je zo in het Rantepao. Het gezelligste restaurant vonden wij Aras in de hoofdstraat. Hier kun je waterbuffel proberen.

Dag 2 – Zadelhuizen en rotsgraven van de Tana Toraja’s

Trek gemakkelijke schoenen aan, want na het ontbijt komt onze gids je ophalen om de Tana Toraja cultuur te gaan ontdekken. Families leven samen in zadelhuizen met karakteristieke daken die in het landschap boven de bomen uitsteken.

Met je chauffeur en je lokale gids rijd je naar de hangende graven. Hier begraven de Toraja’s hun dierbaren. Poppen met lege ogen kijken je een beetje eng aan, maar na de uitleg van onze gids zul je de betekenis erachter begrijpen. Je bezoekt een familie in hun huis. Kinderen rennen om je heen en vinden het leuk om te spelen. In de middag keer je terug naar Rantepao.

Dag 3 – Rantepao, eigen invulling Toraja Sulawesi

Vandaag is ter vrije besteding. Onze gids heeft nagevraagd of er op deze dag een bruiloft of begrafenis plaatsvindt. Deze rituelen zijn er niet dagelijks. Rituelen rondom bruiloften en begrafenissen zijn kleurrijk en indrukwekkend. Dorpelingen komen samen en brengen offers van levende kippen, varkens en waterbuffels mee. Op bepaalde dagen worden de waterbuffels ceremonieel geofferd en dat is een mooi, maar bloederig tafereel. Je gids bereidt je voor en overlegt of je dit wilt zien, of wat een beter moment is om te gaan kijken. Met je gids koop je een passend geschenk (circa 15 euro) voor de gastvrije familie. Zorg ervoor dat je bedekt gekleed bent omdat het een religieuze aangelegenheid is.

Is er geen ritueel, treur dan niet. Er is genoeg te doen in de omgeving. In het hotel liggen kaarten van Rantepao en omliggende dorpen op loopafstand.

Dag 4 – Rantepao, einde bouwsteen

Het is vandaag tijd om afscheid te nemen van dit indrukwekkende gebied. De Toraja cultuur laat je achter je als je terug reist richting het zuiden. Stop onderweg een nachtje in het houten palen stadje Sengkang en ga op bezoek in een drijvend dorp.

Je kunt een vlucht nemen naar Noord-Sulawesi om op zoek te gaan naar apen tijdens de bouwsteen Spiekende spookdiertjes tussen vurige vulkanen of gaan snorkelen en duiken bij het eiland Bunaken.

Wil je nog meer proeven van de Toraja sfeer, dan kun je op trekking gaan en slapen in een zadeldakhuis met de bouwsteen Thuis bij de Toraja’s.

Product manager Jeanette:

Mijn meest bijzondere ervaring op Sulawesi was het bijwonen van een traditionele Toraja begrafenisceremonie in Rantepao. De familie had jaren gespaard om voldoende buffels te kunnen offeren om hun dierbare een waardig afscheid te geven. Twaalf buffels; een respectabel aantal, zo begreep ik.

Ik vreesde dat ik me ongemakkelijk zou voelen om als buitenstaander getuige te zijn van zo’n intieme familiegebeurtenis. Maar de familie was zo hartelijk en ik merkte al snel dat ze juist trots en blij waren met mijn aanwezigheid. De meeste ceremonies duren trouwens wel een week. Dat maakt de kans groter dat je er een dagje van kunt meemaken tijdens je reis op SulawesiLees verder in ons reisblog over de Tana Toraja’s.

Jouw koffer bevat nu:


Aanbevolen bouwstenen