Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Sprookje in Samosir

   Sumatra Tobameer Indonesië

   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Samosir in het Tobameer via Berastagi
   Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
   Reissom: € 230,- p.p. bij 2 personen

   Het schiereiland Samosir in het Tobameer staat bekend om de Batak huizen waar de mensen nog steeds in leven. De afstanden zijn groot, dus onderweg overnacht je in Berastagi, hoog gelegen tussen 2 vulkanen. Het schiereiland Samsori bereik je per ferry. Tijd om te relaxen en te genieten van het uitzicht op het meer, of op je gemak per fiets de omgeving te verkennen. Onderweg zie je de lokale bevolking aan het werk op de rijstvelden; de ideale manier om de authentieke dorpen te bezoeken.

   Overnachten: 1 nacht in hotel, 2 nachten in eilandresort
   Inclusief: fietshuur op Samosir en bezoek aan lokale markt in Berastagi
   Transport: vervoer van Bukit Lawang naar Parapat, ferry Parapat - Samosir (retour)
   Maaltijden: 3x ontbijt
   • entreegelden

   • maaltijden naast het ontbijt

   • fooien

   sumatra-reis-berastagiDag 1 – Overnachting tussen vulkanen

   Vandaag vervolgt de reis zich richting het Tobameer. Na ongeveer 5 uur rijden bereik je het hooggelegen, koelere Berastagi, waar je overnacht. Eigenlijk is het niet meer dan een tussenstop, maar deze plek was vroeger erg geliefd bij de Nederlanders op zoek naar verkoeling. Het klimaat doet een beetje Europees aan, Berastagi ligt namelijk op 1400 meter hoogte. De drukke stad Berastagi is niet erg bijzonder, maar de omgeving is de moeite waard. De stad is namelijk omringd door groene velden van de Karo hooglanden en twee vulkanen domineren het landschap.

   Berastagi is onder andere bekend vanwege de fruitmarkt. Op deze markt worden naast vruchten, ook vis, groente en andere snuisterijen verkocht. Leuk om even te stoppen en je zintuigen op scherp te zetten. Het hotel waar je slaapt doet denken aan vergane glorie met weids uitzicht op de groene landbouwgronden. Wil je tijdens je verblijf in Berastagi de Sibayak vulkaan beklimmen, lees dan verder onderaan de pagina.

   samosir batakvoorstelling indonesieDag 2 – Van vulkanen naar kratermeer

   Na het ontbijt verlaat je Berastagi en je rijdt deels door de bergen in zuidelijke richting. De slingerwegen zorgen voor een lange rit van ongeveer 5 of 6 uur. De auto met chauffeur brengt je tot aan Parapat, waar je op de ferry naar Samosir stapt. De chauffeur zal het bootticket voor je kopen en je steekt vervolgens het Tobameer over. Hier heb je het gevoel in een sprookje te zijn beland. Het meer is enorm groot en donker en is gelegen in een bergachtig landschap omringd door bomen. De traditionele huizen van de Batakstam steken tussen deze groene toppen omhoog. De mist, die vaak boven het Tobameer hangt, zorgt voor iets magisch.

   Aangekomen in je accommodatie op het schiereiland Samosir voel je meteen de serene rust. Het comfortabele hotel ligt direct aan het Tobameer op Sumatra en je kamer beschikt over een balkon met een waanzinnig uitzicht over het meer.

   samosir fiets indonesieDag 3 – Tobameer Indonesië, verblijf

   Samosir is het schiereiland midden in het Tobameer. Er staan fietsen voor je klaar. Met een koele bries in je nek is het leuk om het eiland op deze manier te verkennen. Aan de kant van de weg staan kleine kinderen je zwaaiend aan te moedigen. Tussen de rijstvelden zie je geiten, bokken en soms een buffel.

   De verschillende dorpjes liggen niet erg ver uit elkaar, waardoor de fiets ideaal is. Tomok is het belangrijkste Batakdorpje op het schiereiland en is een goede plek voor het bezoeken van houten Batakhuizen, oude graven en graftombes. ’s Avonds kun je in het plaatsje Tuk Tuk in een van de gezellige restaurantjes genieten van de specialiteiten uit de Indonesische keuken. Je slaapt nog een nacht in je knusse hutje aan het Tobameer.

   sumatra-reis-samosir-batakhuisDag 4 – Samosir, einde bouwsteen

   Vandaag is het helaas al weer tijd om het schiereiland Samosir en de sprookjesachtige omgeving van het Tobameer te verlaten. Je vaart per ferry terug naar Parapat. Het kaartje voor deze overtocht heb je al ontvangen tijdens de heenreis, de ferry zelf regel je gemakkelijk ter plaatse. De ferry vaart de gehele dag tussen Tuk Tuk en Parapat. Het is wel noodzakelijk om weer op tijd terug te zijn op het ‘vaste’ land, voor je volgende bouwsteen. Je spreekt hiervoor een tijd met je chauffeur af.

   Je kan bijvoorbeeld vanaf hier afdalen naar het zuidelijker gelegen Bukittinggi en de Minangkabause cultuur . Wanneer je direct terugreist naar de luchthaven van Medan zul je vanaf Parapat nog een rit van zo’n 5 uur voor de boeg hebben.