Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Remote Flores

   Indonesië Flores reis

   Remote Flores
   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Flores
   Reisduur: 6 dagen / 5 nachten
   Reissom: € 509,- p.p. bij 2 personen

   Het katholieke eiland Flores is het grootste eiland van het oostelijke deel van Nusa Tenggara en werd vroeger door de Portugezen 'Kaap der Bloemen' genoemd. De toeristenstroom naar Flores is nog vrij klein en het eiland is nog erg oorspronkelijk en authentiek. Ook de accommodaties zijn nog niet zo ontwikkeld en daardoor eenvoudig tot zeer eenvoudig.

   Een groot aantal vulkanen domineert het landschap en hebben het eiland in verschillende etnische groepen verdeeld. Veel van deze groepen leven nog op de traditionele manier. Tijdens deze Flores bouwsteen reis je van oost naar west en kun je genieten van spectaculaire landschappen, die wisselen van bergen tot rijstvelden en van kusten tot plantages en kleine bergdorpjes die op een bijzondere manier kleurrijke kleden en doeken (ikats) weven. Tijdens deze ontdekkingsreis reis je per privé auto met chauffeur (geen gids) over het ongerepte Flores.

   Overnachten: 5 nachten in eenvoudige tot zeer eenvoudige hotels
   Excursie: bezoek aan de warmwaterbron van Soa
   Transport: auto met airco en privé chauffeur
   Maaltijden: 5x ontbijt
   • entreegelden

   • maaltijden naast het ontbijt

   • fooien

   weeskinderen op flores indonesieDag 1 – Warm welkom bij de homestay

   Jouw Indonesië Flores reis begint wanneer je landt op de luchthaven van Maumere of Ende (afhankelijk van op welke dag jouw Flores reis begint, plannen wij de meest geschikte binnenlandse vlucht voor je in). Daar word je opgewacht door je chauffeur. Omdat op Flores het toerisme nog in de kinderschoenen staat, zijn ervaren gidsen een schaars goed. Wij hebben er daarom voor gekozen om met chauffeur over Flores te reizen, zonder gids. Met handen-en-voeten-gesprekken met de chauffeur en een reisgids op zak kwamen wij een heel eind. Over een kronkelweg rijd je door kleine dorpjes heen, waar de kinderen enthousiast naar je zwaaien. Na een avontuurlijk ritje door het afwisselende landschap eindig je uiteindelijk bij de homestay. Nadat je de bagage in je kamer hebt gelegd, volgt er een lekkere maaltijd.

   Na aankomst in Moni heb je de rest van de dag om even bij te komen en te relaxen voor de reis over Flores begint. Je verblijft in een van de gastverblijven van de familie. Je kamer in de Homestay is uiteraard geen oase van luxe, toch is het wel prima verzorgd. Er is geen warm water, maar het verblijf en de omgeving maken dit goed.

   vulkaanmeer op flores indonesieDag 2 – Gekleurde meren van de Kelimutu vulkaan

   Voor dag en dauw vertrek je naar de Kelimutu vulkaan om te genieten van een zeer indrukwekkend panorama en zonsopkomst. Op een heldere dag is de Kelimutu één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld. De kleuren van de drie meren veranderen met enige regelmaat door het variërende mineraalgehalte van het water. Op dit moment zijn de kleuren turkoois, zwart en donkergroen, maar in het verleden waren ze ook te zien als donkerrood, lichtblauw en lichtgroen. Het is dus geen wonder dat de meren met edelstenen worden vergeleken en dat deze plek vroeger een belangrijke plek voor rituelen was. Men geloofde (en gelooft nog steeds) dat de zielen van de overledenen hun laatste rustplaats in deze meren vinden; die van de oude mensen in het ene meer, die van de jonge mensen in het andere meer en die van de heksen in het laatste meer.

   vulkaan flores indonesieDe beklimming van deze vulkaan is niet zwaar, doordat je een heel stuk met de auto kunt rijden. Een redelijk steile trap brengt je vervolgens tot aan de top van de vulkaan waar je zicht hebt over de drie kratermeren.

   Op weg naar Bajawa kom je langs een klein dorpje waar de mensen leven in houten huisjes met hoge rieten daken. De ikats, prachtige doeken waarbij de ontwerpen al voor het weven door middel van het afbinden van de draden in kleurbaden worden aangebracht, worden hier gemaakt. Je kunt een kijkje nemen in de traditionele huizen en wellicht dat er iemand een doek aan het weven is.

   vulkaan flores indonesieDag 3 – Traditionele dorpen en warmwaterbron

   Op dag drie van je Flores reis maak je een mooie wandeling langs de voet van de Inerie vulkaan. Je bezoekt verschillende authentieke dorpen, terwijl je loopt in de schaduw van de huizenhoge bamboebossen. Een van de meest traditionele Ngada dorpen is het dorpje Bena. De huisjes met daken van stro staan in twee lijnen met daartussen megalithische stenen. Deze stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. In deze omgeving zijn de traditionele gebruiken beter bewaard gebleven dan in enig ander deel van Flores.

   In de middag breng je een bezoek aan de warmwaterbron van Soa. Het water uit de bron is ongeveer 40 graden en komt na de waterval samen met een stromend koud beekje. Op dat punt is het heerlijk toeven. Om je heen zijn mensen aan het badderen. Je rijdt vervolgens terug naar Bajawa waar je slaapt in het eenvoudige hotel.

   warmwaterbron flores waterval indonesieDag 4 – Dwars door Flores op weg naar Ruteng

   De rit gaat vandaag van Bajawa naar Ruteng. Onderweg kom je langs afgelegen gebieden en is het leuk om af en toe een stukje te voet af te leggen. Lopend kun je alles wat beter op je in laten werken en genieten van de afwisselende uitzichten. De chauffeur kan je een stukje verder weer oppikken. Je rijdt bijvoorbeeld een stukje langs de zuidkust, waar je uit kunt waaien over het donkere vulkanische zand. Ik had vaak kleine snoepjes in mijn tas zitten die ik uit kon delen aan kinderen. Ze vinden het allemaal reuze spannend en komen gelijk naar je toe gerend. Het is beter om de kinderen een snoepje te geven dan geld en ze zijn er erg blij mee.

   In de middag kom je aan in de koele stad Ruteng. Verken het plaatsje te voet en ontdek de levendige markt waar kleurig geborduurde sarongs te koop zijn. Je slaapt in een van de beste hotels in Ruteng, wel weer eenvoudig.

   rijstvelden flores indonesieDag 5 – Langs rijstvelden naar de kust

   Vandaag loopt de weg voornamelijk naar beneden naar het havenplaatsje Labuhan Bajo. Dit vissersplaatsje ligt in een prachtige baai. Hier kun je genieten van een adembenemende zonsondergang met uitzicht over de kleine eilandjes tussen Flores en Komodo.

   Deze nacht slaap je in leuke bungalowtjes met uitzicht over zee en met zwembad.

   labuhan bajo flores indonesieDag 6 – Labuhan Bajo, einde Indonesië Flores reis

   De Flores reis eindigt vandaag in Labuhan Bajo. Dit is het vertrekpunt voor een bezoek aan het Komodo Nationale Park met de beroemde Komodovaranen. We bieden een avontuurlijke dagtocht door het varanengebied aan. Je maakt kennis met het eiland Komodo, maar ook met het eiland Rinca waar de kans een Komodovaraan te zien zelfs groter is dan op Komodo.
   Je kunt er ook voor kiezen om de varanen-eilanden over te slaan en direct te vliegen vanaf Labuhan Bajo naar bijvoorbeeld Denpasar op Bali.

   Deze bouwsteen is goed te combineren met...