indonesie goed doelHulpproject in Indonesië

Schoolfonds Bali

Riksja Indonesië ondersteunt het schoolfonds voor meisjes in Oost-Bali; een fonds dat is opgericht door de (Nederlandse) eigenaren van de bungalows uit onze bouwsteen Koken aan de kust. Els en Hans hebben samen met hun gasten het fonds opgericht voor meisjes, van wie de ouders onvoldoende geld hebben om hen naar de middelbare school te laten gaan. Op Bali wordt vaak alles op alles gezet om de jongen(s) uit het gezin na de basisschool verder te laten leren, voor de meisjes wordt dit echter niet nodig geacht en is er geen voldoende geld. Els en Hans trekken zich het lot van deze meisjes aan en bezoeken regelmatig basisscholen om samen met de hoofdonderwijzer en de leerkracht te kijken welke meiden in aanmerking komen voor donaties uit het schoolfonds. Door het fonds konden het eerste jaar al 4 meisjes naar school blijven gaan, en nu, in het achtste jaar, zijn er al 31 meiden die door kunnen leren.

Jij kunt het fonds ook steunen door in Mijn reisplan aan te geven dat je graag 12 euro doneert. Dit geld gaat direct naar Els en Hans en je zorgt zo persoonlijk voor een bijdrage in de aanschaf van boeken, een uniform, tas en pennen.

 

goed doel indonesie online

Voordat de kinderen naar huis gaan, tellen ze samen tot 25 en geven de juf een handje

Hoe werkt het schoolfonds?

Wanneer een meisje niet naar de middelbare school kan door geldgebrek, bezoeken Els en Hans samen met de leerkracht de ouders. Als de ouders ook graag willen dat hun dochter naar school blijft gaan, worden de voorwaarden van het schoolfonds uitgelegd. Hun dochter moet in ieder geval minstens een 7 op het rapport hebben staan, wil ze in aanmerking (blijven) komen voor het schoolfonds. Vervolgens voorziet het schoolfonds de leerlinge van een uniform, schoenen, boeken, een tas en pennen; de ouders krijgen geen geld, Els en Hans beheren zelf de donaties. Donaties komen puur van de gasten van de accommodatie, zij hebben verder geen commerciële sponsors. Twee keer per jaar ontvangen we een update uit Bali; we horen hoeveel meiden er naar school zijn gegaan en hoe het gaat met hun prestaties.

Mocht je tijdens je Bali reis een bezoek willen brengen aan een schooltje, geef dat dan door aan onze Indonesië of Bali reisspecialist. Zij overleggen met Els en Hans of er tijd en een mogelijkheid is in de periode dat je verblijft in Seraya (het plaatsje waar Elsen Hans wonen), tijdens je bouwsteen Koken aan de kust.

 

hulpproject indonesie onlineDe kinderen

Hiernaast zie je een foto van twee zusjes die staan voor hun huisje van rietmat op een betonnen plaat. Zij gaan allebei naar school dankzij het schoolfonds.

Een meisje dat voor kort in de bergen woonde, is door haar ouders naar opa en oma in Seraya gestuurd, omdat ze zo graag wilde leren. Na 1 jaar was het geld van opa en oma echt op en kwam het schoolhoofd bij Els en Hans om hulp vragen. Nu gaat zij met veel plezier nog steeds naar school.

Het schoolfonds bestaat momenteel uit 31 meiden waarvan er veel op de middelbare school zitten. Ook volgt een meisje een computerstudie, 4 meisjes Engels, 2 meisjes landbouwkunde en is er een meisje aan het studeren voor verpleegster. De meiden van het schoolfonds hebben nu kans op een betere toekomst.

 

Terug naar bouwsteen overzicht of rondreis overzicht