Mijn Riksjamoment: rijst oogsten op Bali

indonesie-online-blog-vrouw-punthoed

Van het gebaande pad

Als ik op reis ben, wil ik zoveel mogelijk zien, meemaken, ervaren, proeven. Natuurlijk bezoek ik de highlights van een land en heb ik bepaalde kiekjes in mijn hoofd die ik graag ter plekke wil maken. Maar daarnaast probeer ik ook altijd even van het gebaande pad af te stappen, plekken te bezoeken die niet bol staan van de andere toeristen. Door bijvoorbeeld een excursie te boeken waarbij je op bezoek gaat bij de lokale bevolking en voor even onderdeel kunt uitmaken van hun leven.

 

In de huid van het land kruipenindonesie-online-blog-fietsen-rijstveld

Halverwege mijn rondreis over Bali maakte ik zo’n moment mee, waarbij ik even het idee had dat ik echt in de huid van het land kroop. We waren op dat moment in Ubud, waar we sliepen in een prachtige bungalow met uitzicht op de rijstvelden. Ubud zelf is als plek al heerlijk, zeker in vergelijking met het toeristische zuiden van Bali. In Ubud zagen we overal offermandjes op straat, vrouwen in traditionele sarong en tempelhuisjes naast winkels en guesthouses. Alsof we in een stukje traditioneler Indonesië stapten.

 

 

indonesie-online-blog-koffie-ubudCycling door het paradijs

Op onze tweede dag in Ubud maakten we een leuke fietsexcursie. We werden ’s ochtends opgehaald en met een minibusje de flank van een vulkaan opgereden. Hier hadden we een mooi panorama over de omgeving en een vulkanisch meer. Vervolgens bezochten we een koffiefarm, waar we vers gebrande en gemalen koffie konden uitproberen. Na dit relaxte begin was het tijd voor wat actie: mountainbiken! We kregen allemaal een stevige fiets, een helm en de instructie om achter elkaar te blijven en vooral te genieten van de uitzichten onderweg.

 

 

Spontane ontmoetingen die je niet vergeetindonesie-online-blog-rijst-ubud

Na een half uurtje fietsen – heerlijk bergaf welteverstaan – belandden we tussen knalgroene rijstvelden. Hier maakten we een stop en vertelde de gids ons meer over het proces van zaaien en oogsten van de rijst. Vervolgens stapten we een rijstveld op, waar enkele dames aan het werk waren. Ze nodigden ons met brede armgebaren uit om hen vooral een handje te komen helpen!

 

 

 

indonesie-online-blog-rijstvelden-ubudZe deden ons voor hoe ze de bundels droge rijst tegen een houten plank sloegen, om op die manier de rijstkorrels los te maken van de stengels. Dat lijkt heel makkelijk, maar bleek toch een stuk lastiger dan gedacht! De rijstkorrels en het kaf stoven alle kanten op, waardoor wij al snel bedekt waren onder van alles en nog wat, en de dames lachten zich rot. We spraken geen woord dezelfde taal, maar de humor van het geheel verbond ons al snel in dat moment. Het is iets waar ik nog steeds met een grote glimlach aan terugdenk!

 

 

Had jij ook zo’n #Riksjamoment?indonesie-online-blog-kids-ubud

Een onbegrensde glimlach, een boeiend gesprek met een local of per ongeluk midden in een offerceremonie belanden; op reis kan het allemaal. De momenten waarin je op reis echt heel dicht bij het land en de mensen komt, daar draait reizen volgens ons om. Wij noemen ze RiksjaMomenten, en we zetten ons ervoor in dat je ze mee gaat maken. Welke bijzondere momenten op reis brachten jou heel dichtbij? En hebben je geraakt? Deel je foto’s met ons via #RiksjaMoment op Instagram en inspireer andere reizigers met jouw foto. Of stuur je verhaal en foto’s naar info@indonesieonline.nl, we lezen het graag en wie weet plaatsen we je verhaal op ons blog!

Wil je meer weten over deze fietstocht in Ubud, kijk dan bij onze bouwsteen Cycling door het paradijs in Ubud (Bali) of kijk bij alle Indonesië reizen.

Bekijk ook eens...

boten in makassar indonesie

Welke optie wil je aanvragen?

Welkom op Celebes
Een kijkje in je comfortabele hotel met zwembad
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Proef het leven op Lombok
Hotel tussen de rijstvelden met zwembad
x
+

Lees ook...

toraja indonesie

Avonturiers te voet

19 februari 2014
| inspiratie