eilanden indonesie

Eilanden Indonesië – hoe maak je een keuze?

boot gili air indonesie
Indonesië is groot, ieder eiland is een bestemming op zich. Hoe maak je je keuze tussen al die mooie bijzondere eilanden in Indonesië? In het kort vind je hier onze hoogtepunten van onze favoriete Indonesische eilanden.

natuur java indonesie treinJava

Alle eilanden van Indonesië hebben hun eigen cultuur, en Java heeft op dit gebied veel te bieden. Bekijk een kecakdansvoorstelling of een gamelangoptreden. Op Java vind je de grootste boeddhistische tempel ter wereld – de Borobudur –  waar je gegarandeerd Indonesiërs tegenkomt die ’s ochtends naar deze gebedsplaats komen. Onze keuze is de Borobudur per fiets: een minder toeristische manier.  Zo leer je onderweg meteen het lokale leven op Java kennen. Ook kenmerkend voor Java: reizen per trein. Zo zie je de tabaksplantages, groene rijstvelden en lokale dorpjes op een relaxte manier aan je voorbij gaan. Java heeft ook een aantal vulkunen. Sta vroeg op om de zonsopkomst boven de krater van de Bromovulkaan te zien, of kies de sportieve variant en maak een trekking naar de Ijen vulkaan.

 

sumatra-reis-samosir-batakhuisSumatra

Van de eilanden in Indonesië is Sumatra zonder twijfel de junglehotspot. De slingerende orang-oetans in de jungle waren voor ons – en vele anderen – een hoogtepunt. Wil je ook even van het gebaande pad in Tangkahan? Midden in het regenwoud kun je de rivier afdobberen in een autoband. Je overnacht hier basic, maar krijgt er een avontuurlijke ervaring voor terug. Voor cultuur fiets je over het eiland in het Tobameer met de authentieke dorpen en bekijk je de traditionele zadeldakhuizen.

 

eilanden indonesie baliBali

Zoek je ontspanning en comfort? Denk dan als eerst aan Bali, één van de weinige Hindoeïstische eilanden in Indonesië. De Balinese bevolking legt je gegarandeerd in de watten. De accommodaties op het eiland zijn sfeervol en comfortabel en vormen echt onderdeel van je Balibeleving. Naast de stranden van Bali om aan te relaxen, kun je met Riksja Indonesië fietsen door  rijstterrassen. Wandelen naar watervallen, dobberen in warmwaterbronnen, cultuur snuiven in de tempels, lunchen met uitzicht op de meren, het volgen van een kookworkshop; aan afwisseling geen gebrek op Bali. Zoek je een eiland dat eigenlijk alles in één heeft, kijk dan bij onze rondreizen op Bali.

 

Kuta 9 (bewerkt)Lombok

Lombok het broertje van Bali, is wat minder ontwikkeld dan andere Indonesische eilanden zoals Bali of Java. Leer surfen op Lombok in kleine vissersdorpen waar mannen hun houten bootjes vol vis binnenhalen. Bezoek slaperige dorpen aan de voet van de Rinjani vulkaan. Hagelwitte stranden afgestoken tegen helderblauw water vind je terug op de kleine Gili eilanden voor de kust van Lombok en Bali. Je kunt hier gaan snorkelen tussen de schildpadden, varen naar één van de andere eilandjes of lekker helemaal niks doen en luieren in een hangmat onder de palmbomen met onze bouwsteen Spa in Senggigi.

eilanden indonesie komodoFlores en Komodo

Wil je naar een eiland in Indonesië waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan? Dan is Flores jouw eiland. De lokale bevolking leeft in bamboehutten en onderweg kom je regelmatig ezelkarren tegen. Je reist hier langs rijstvelden, gekleurde vulkaanmeren en je hebt de mogelijkheid om oog in oog te staan met de Komodovaraan. Deze uitvergrote hagedis ligt lui in de schaduw maar heeft flinke klauwen. Vanuit zijn schuilplaats houd hij je goed in de gaten.

2014-Sulawesi-Jeanette (278)Sulawesi

Ben je op zoek naar een bijzondere plek waar nog niet veel toeristen komen, dan is Sulawesi misschien wel het eiland voor jou. De Tana Toraja’s verwelkomen je in hun huizen en laten je kennismaken met hun cultuur. Kies je de actieve variant, maak dan een trekking in Torajaland. Sluit af bij een wit snorkel-strand in Zuid-Sulawesi. In het noorden van het eiland kun je de jungle in om op zoek te gaan naar spookdiertjes of kun je je snorkel opdoen om de onderwaterwereld te gaan ontdekken vanaf een tropisch eiland voor de kust.

Bekijk hier de bouwstenen op de verschillende eilanden: reizen in Indonesië.
Of ga terug naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.