Gastblog van reiziger Elske

bukitlawang-elske-orangoetan1
Na twee weken reizen in Maleisië komen we aan op Sumatra. Vanuit Nederland hebben we besloten dat we graag de orang oetans in de jungle willen bewonderen en het Tobameer willen zien. Eenmaal in de auto op weg naar Bukit Lawang kijken we onze ogen uit; wat een mooie kleuren, geuren en mensen! De 4 uur durende rit wordt bijna onafgebroken gesierd door kraampjes, eetstalletjes, huizen en koeien.

In Bukit Lawang aangekomen hoor en voel je dat je in de jungle bent. Met uitzicht op de rivier en dicht beboste heuvels drinken we ons eerste Indonesische Bintang-biertje: genieten!

 

Trekking door de jungle

De volgende ochtend trekken we met onze gids de jungle in. Gepassioneerd deelt hij al zijn kennis overbukitlawang-elske-orangoetan-banaan de flora en fauna; wij raken steeds iets meer beschaamd wanneer we keer op keer niet kunnen benoemen welke plant we voor ons zien. Plotseling horen we vanuit de rust en stilte in de jungle boven ons iets ritselen. Bij het aanzicht van de eerste orang oetan en haar baby ben ik zo’n beetje starstruck; wat bijzonder om deze enorme dieren van zo dichtbij te zien! Aangezien er nog maar een aantal orang oetans op Sumatra leven herkent de gids ze goed en komen ze gemakkelijk op hem af om een banaantje te halen. Echt een bijzondere ervaring.

 

sumatra-elske-lokale-bevolking1

Independence Day

Die dag hebben we nog meer geluk; het is Independence Day in Indonesië! Onze geweldige gids vertelt dat dit in de dorpen uitgebreid gevierd wordt met spelletjes en gezelligheid. Of we vanmiddag mee willen naar zijn geboortedorp om te komen kijken? Maar natuurlijk.

Die middag is het hele dorp uitgelopen naar het plein, waar – ja, echt – kroepoekhappen en plastic-zaklopen op het programma staan. De meisjes houden een hoelahoepwedstrijd en de jongens proberen elkaar op een balk boven de rivier in een duel met kussens het water in te krijgen. We lopen het plein op, nog een beetje behouden. We zijn een van de weinige (blanke) toeristen en willen niet teveel aandacht opeisen. We verbazen ons over de manier waarop we in het dorp onthaald worden: er wordt niet veel naar ons gekeken, sommige kinderen komen zich verlegen voorstellen en vragen waar we vandaan komen. Maar bovenal krijgen we van iedereen een grote glimlach en zeggen mensen hoe leuk ze het vinden dat we er zijn. Iedereen wil met plezier uitleggen wat er vandaag staat te gebeuren en knopen vanuit oprechte interesse een praatje aan. Hartverwarmend, om hier zomaar toeschouwer en onderdeel van te mogen zijn.

Het hoogtepunt komt aan het einde van de middag. Afgekapte palmbomen van een meter of 8 worden insumatra-elske-lokaal-feest1 de top behangen met cadeaus. De stam wordt ingesmeerd met olie, waarna de mannen teams vormen en met bizarre behendigheid langs de boom een toren vormen naar de top. Bij iedere mislukte poging liggen de omstanders in een deuk en wanneer een team erin slaagt om de cadeaus te bereiken worden ze door iedereen toegejuicht. Hierna gaat de muziek een tandje omhoog en gaan wij langzaamaan terug naar het hotel.

Onze reis vervolgt naar een fantastische accommodatie aan het Tobameer, waarna we nog naar Java, Bali en de Gili’s afreizen. Maar wat ons van Sumatra nog het meest bijblijft is de pure vriendelijkheid van mensen. Contact met de lokale bevolking is inherent aan een bezoek aan Sumatra en voelt overal oprecht. Een hoogtepunt van onze reis!

 

Wil jij ook oog in oog komen te staan met orang oetans? Bekijk dan onze Sumatra reizen of ga terug naar het Indonesië reisblog.

Bekijk ook eens...

reis sumatra - jungle

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 5: Slingerapen, fietstaxi’s en tempelwachters – door Sumatra, Java en Bali
Beklim de Ijen Vulkaan op Java
Dobberen door de jungle van Sumatra
Karakteristiek comfort hotel buiten Medan
Koken in de kampung van Bukit Lawang - Sumatra
Met een lokale visser de zee op (Lovina)
x
+

Lees ook...