wereld orang oetandag indonesie

19 augustus is wereld orang oetandag!

orang oetans op sumatra indonesie
Ieder jaar wordt op 19 augustus wereld orang oetandag gehouden. Deze dag is in het leven geroepen zodat er bewust aandacht kan worden besteed aan één van de grootste slachtoffers van de palmolie industrie; de orang oetan. Op 19 augustus vraagt de organisatie van World Orangutan Event mensen actie te ondernemen om de orang oetan te kunnen laten voortbestaan. Dit kan bijvoorbeeld door foto’s te plaatsen op Facebook en hierdoor aandacht voor het probleem te vragen. Ook kun je bewuster nadenken over de aanschaf van producten die palmolie bevatten. Wanneer de vraag naar deze producten verminderd zal ook de productie van palmolie afnemen en hoeft het gebied met de plantages niet uitgebreid te worden.

 

palmolieplantages op sumatra indonesieOp Sumatra heeft de palmolie-industrie ervoor gezorgd dat de populatie van de orang oetans met ongeveer de helft is afgenomen in de afgelopen 18 jaar. In Borneo is de schatting dat de populatie met 43% is afgenomen in het afgelopen decennia. In de regenwouden van Sumatra zijn grote stukken regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. In Indonesië is naar schatting zo’n 6 miljoen hectare aan palmolieplantages te vinden. Het tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van deze plantages en het leefgebied van de orang oetan wordt hierdoor enorm ingeperkt.

 

 

de bron van palmolie indonesiePalmolie is een product dat veel wordt gebruikt in onze levensmiddelen. Je vindt het bijvoorbeeld terug in soepen, pizza, babyvoeding, chocolade, brood, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Op de website http://www.palmolie.info/waar-zit-palmolie-in/ vind je een uitgebreid overzicht van de specifieke producten met palmolie. Wij zullen vandaag een kijkje nemen in onze kast om te bekijken welke producten wij in de toekomst kunnen vervangen voor een orang oetan vriendelijke variant.

 

 

 

Meer informatie kun je vinden op
http://www.worldorangutanevents.org/international-orangutan-day.php.

 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

Bekijk ook eens...

reis sumatra - jungle

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 5: Slingerapen, fietstaxi’s en tempelwachters – door Sumatra, Java en Bali
Beklim de Ijen Vulkaan op Java
Dobberen door de jungle van Sumatra
Karakteristiek comfort hotel buiten Medan
Koken in de kampung van Bukit Lawang - Sumatra
Met een lokale visser de zee op (Lovina)
x
+

Lees ook...

Ervaar het leven van een Toraja in Sulawesi

13 januari 2017
| inspiratie