Ramadan Indonesië

beleving eten java indonesie
De maand van de Ramadan staat bekend als een feest periode. Tijdens de Ramadan vasten moslims gedurende de dag, van zonsopgang tot zonsondergang mogen zij niet eten, drinken of roken. Door te vasten leren zij zich te beheersen en brengen ze zichzelf discipline bij. Een dag niet eten is tenslotte best een prestatie, ’s ochtends of ’s avonds wordt dit gevierd met een feestmaal. Het draait deze maand om tolerantie, liefdadigheid en bezinning. Liegen, kwaadspreken en vloeken is niet toegestaan.

 

 

 

Wanneer is de Ramadan?

De Ramadan begint dit jaar op 5 mei 2019. Aan het eind van de Ramadan is Idul Fitri, wij noemen dit ook wel het Suikerfeest. Idul Fitri wordt in 2014 van 4 tot 5 juni gevierd. Hierbij gaan de moslims naar de moskee en bereiden zoete gerechten. Familie en vrienden gaan bij elkaar op bezoek en geven elkaar en armen cadeautjes. Het huis wordt goed schoongemaakt voor deze feestdag en ze trekken vaak nieuwe kleding aan.

 

 

Wat betekent dat voor mijn Indonesië reis?

Tijdens de Ramadan in Indonesië zijn de restaurants vaker gesloten. Wij hebben de ervaring dat je uiteindelijk wel een eettentje kan vinden. Het kan alleen even zoeken zijn. Je chauffeur en gids mogen de Ramadan uitstellen en vasten op dagen dat zij niet hoeven te werken. Een tip van ons is om oordopjes mee te nemen. In de ochtend is er vaak een oproep van de moskee en dat hoor je door de hele stad heen. Meestal is dit in de vroege ochtend. Oordopjes zorgen ervoor dat je net wat langer kan slapen, het is tenslotte vakantie.

Wij vinden het wel zo aardig om rekening te houden met mensen die vasten. Eet, drink of rook niet recht voor hun neus. Op deze manier toon je respect en maak je het ze net wat makkelijker. In een restaurant kan je wel uitgebreid eten.

bidden in munduk baliRamadan op de verschillende eilanden

Op Java wonen de meeste moslims en is het een drukte van belang. Iedereen is onderweg naar familie of gaat op vakantie, dit veroorzaakt lange files. De prijzen stijgen flink en de hotels zitten vol. Wij raden je af om tussen 28 mei en 13 juni op Java te reizen. Dit is de drukste periode waar iedereen op pad is en je rekening moet houden met veel verkeer en lange reistijden. Op de eilanden Sumatra en Lombok is de islam ook de belangrijkste godsdienst. Hier merk je minder van de Ramadan doordat er minder mensen wonen, rondom de steden is het wel wat drukker.

De meeste mensen op Bali zijn Balinees-hindoeïsme. Doordat er weinig moslims op Bali wonen zal je van de Ramadan niet zoveel merken en kun je prima reizen. Op de andere eilanden zoals Sulawesi en Flores zijn de Indonesiërs christelijk of katholiek. Net als op Bali zal je hier weinig merken van de Ramadan.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.