lokale markt rondreis indonesie

Reizen tijdens de vastenmaand

Jaarlijks vindt er een speciale maand plaats in de islamitische kalender, waar verbondenheid met minderbedeelden centraal staat. Deze vastenmaand, de Ramadan, stelt het uithoudingsvermogen van veel mensen op de proef en is tevens een wijze les qua zelfdiscipline. Tussen zonsopgang en zonsondergang onthouden moslims zich onder andere van eten, drinken en roken. Ook is het extra kwalijk om gedurende deze periode te vloeken en te liegen. Dit alles wordt gezien als het bedanken van Allah en als een vorm van zuivering van de ziel.

De Ramadan wordt door velen als de gezelligste Moskeemaand van het jaar ervaren. Zodra de zon volledig onder is worden er vaak uitgebreide maaltijden voorgeschoteld, waarbij hele families samen eten. Voor westerse reizigers kan deze periode echter als lastiger worden ervaren om te reizen in Indonesië. Met name op de islamitische eilanden Sumatra en Java, waar restaurants en andere eetgelegenheden over het algemeen beperkter open zijn.

Hoewel van niet-moslims niet verwacht wordt mee te doen met het vasten, wordt het zeer gewaardeerd wanneer zij als gast in Indonesië de Ramadan respecteren en bijvoorbeeld niet uitgebreid eten voor de ogen van vastende mensen. Voor veel reizigers klinkt dit als vanzelfsprekend, maar ik zou het niet schrijven als het niet gebeurt. Mocht je een lach terug willen krijgen kun je een vastende moslim begroeten met “Ramadan Mubarak”, wat “gezegende Ramadan” betekent.

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het Id al-Fitr, Ramadanbij ons beter bekend als het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. Deze dagen worden vaak gebruikt voor familiebezoeken, waar cadeaus worden uitgewisseld en waar veel zoetigheid wordt gegeten. Ook in Indonesië gaan veel mensen op familiebezoek tijdens de Ramadan en het Suikerfeest. Zodoende is het, met name op Java, enorm druk. Als gevolg daarvan staan er over heel het eiland op veel plaatsen urenlange files. Ook gaan veel islamitische Indonesiërs op vakantie tijdens de vastenmaand, waardoor toeristische trekpleisters vele malen drukker worden bezocht.

Geen bouwstenen op Java tijdens de Ramadan en het Suikerfeest.

Omdat zowel onze reizigers als wij zelf in het verleden geen goede ervaringen hebben gehad met de drukte tijdens de Ramadan, bieden wij onze bouwstenen op Java in 2020 tussen 16 mei en 2 juni niet aan. Deze periode komt niet overeen met de Ramadan 2020 (23 april tot 25 mei), maar dit is wél de drukste periode.

De bouwstenen op Sumatra bieden wij wel aan tijdens de Ramadan. Houdt er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen drukker kan zijn.

Heb je plannen om een reis te maken naar het veelzijdige eilandenrijk Indonesië? Neem gerust contact op met onze reisspecialisten. Wij helpen je graag verder met het ontwerpen van een mooie reis. Keer terug naar het Indonesië reisblog voor nog meer inspiratie.

Lees ook...

Ramadan Indonesië

31 januari 2014
| praktisch
op reis in indonesie

Reistips Indonesie; de do’s and dont&...

28 mei 2014
| praktisch

Tien feitjes over Indonesië

7 februari 2019
| leuke-weetjes