de weg vragen in indonesie

De weg vragen met handen en voeten

Visum, geld en gezondheid in Indonesië

Tijdens je reis met Riksja Indonesië kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Indonesië bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Indonesië rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Indonesië specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Indonesië reis met Riksja Indonesië, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan Indonesië is het belangrijk dat je op de hoogte bent van visum, geld en gezondheidszaken. Heb je een visum nodig voor Indonesie? Of heb je een visum nodig voor Bali? Dit zijn vragen die we vaak krijgen, op deze pagina lees je hier alles over.

 

 

Visum Indonesië

Heb je een visum nodig voor Indonesie?

Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die Indonesië bezoeken hebben een visum nodig voor Indonesie. Dit gratis visum Indonesie is verkrijgbaar bij een kleine selectie van luchthavens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal 30 dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. Aankomst dag en vertrek dag worden meegeteld. Het gratis visa Indonesie is verkrijgbaar op de internationale luchthavens van Jakarta, Bali, Medan en Surabaya. Heb je de kaart van Indonesie niet goed voor je? Kijk voor jouw oriëntatie naar onze Indonesië kaarten.

Kom je aan op een andere luchthaven? Dan dien je voor 35 USD een visum aan te schaffen dat geldig is voor maximaal 30 dagen. Je dient hier contant in uitsluitend briefgeld voor te betalen (wisselgeld krijg je in de lokale muntheenheid terug). Je kan betalen in zowel dollars als Euro’s. Voor het betalen in Euro’s geldt de op het moment van aankomst geldende wisselkoers. Wij adviseren zeker €40 per persoon aan contant geld mee te nemen voor het visum. Indien je bij aankomst je Indonesie visum koopt, dan kan dit ‘visa on arrival Indonesië’ in Indonesië eenmalig worden verlengd voor een periode van maximaal 30 dagen bij lokale immigratiekantoren. Je hoeft hiervoor dus niet als voorheen Indonesië te verlaten. Voor verblijf langer dan zestig dagen dien je een visum aan te vragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag of in het land waar je woont. Meer informatie vind je op de website van de Indonesische Ambassade in Den Haag.

In alle gevallen dient het paspoort minimaal zes maanden geldig te zijn na aankomst in Indonesië.

 

 

pinnen in IndonesieGeld en pinnen

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (RP). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Rupiah eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hierbij helpen. Reken op een Euro = 14.000 Rupiah.

Geld wisselen Indonesie of geld pinnen in Indonesie?

Op de luchthaven kun je geld omwisselen. Dit is handig voor de eerste uitgave. Verder kun je inmiddels op veel plaatsen pinnen. Dit geldt wel voornamelijk voor de grotere plaatsen. Op Bali is het vaak geen probleem om aan geld te komen. Op een eiland zoals Flores is het wat lastiger. Zorg daarom dat je genoeg geld bij je hebt als je naar een afgelegen gebied reist. Verder heeft men in kleinere winkels of restaurantjes vaak niet zoveel wisselgeld. Het is daardoor handig om wat kleingeld bij je te hebben. Voor fooien (vaak ongeveer 0,25 Euro) en voor onderweg is het handig om wat kleingeld los in je zak te hebben. Je hoeft dan niet je portemonnee te ‘trekken’. Credit Cards worden buiten de grote steden niet zoveel geaccepteerd.

 

riksja indonesieVervoer

Tijdens onze reizen reis je voornamelijk met privé vervoer, maar je kunt ook gemakkelijk gebruik maken van bemo’s. Dit zijn kleinere busjes die het transport voor de kleinere afstanden verzorgen. Verder zijn er busverbindingen tussen de grote steden en dorpen. Tussen de eilanden zijn er bootverbindingen, zowel ferry’s (niet zo snel) als catamarans (snel), maar voor de grotere afstanden zijn binnenlandse vluchten aan te raden. De prijzen tussen luchtvaartmaatschappijen kunnen erg verschillen, maar de service ook.

Natuurlijk zijn er de taxi’s in de grote steden en de vele particuliere busjes met chauffeurs. Let er vooral bij de laatste groep op of ze een vergunning hebben. Je kunt ook zelf brommers en auto’s huren (op Bali), maar ook hier dien je te letten op de benodigde vergunningen voor de vervoersmiddelen. Hiervoor is wel een internationaal rijbewijs nodig.

 

koken seraya indonesieVoedsel en hygiëne

Indonesië staat bekend om haar keuken. Vooral de rijsttafel, de gebakken rijst (Nasi Goreng) en saté zijn bekend. Veel gerechten die je hier bij de Chinees besteld vind je op de menukaart. Vaak zijn de gerechten wel een stuk pittiger dan hier in Nederland, dus let goed op voordat je iets besteld.

In Indonesië is de hygiëne matig. In de eerste plaats betekent dit dat je alleen gekookt water kunt drinken of water uit flessen met een verzegelde dop. Drink dus geen water uit de kraan. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water. Je kan anders namelijk reizigersdiarree krijgen. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.

 

lachende kinderen in indonesiePraktisch

Tijdverschil: Vanwege het uitgestrekte gebied die de eilanden van Indonesië beslaan, bestaan er drie tijdzones. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in west Indonesië (op Java en Sumatra), 6 uur later in centraal Indonesië (op onder andere Bali, de Sunda eilanden, Sulawesi en Kalimantan) en 7 uur later in oost Indonesië (op de Molukken en Iran Jaya). In de winter is het in deze delen van Indonesië respectievelijk 6, 7 en 8 uur later dan in Nederland.

Bellen en internetten: Om er zeker van te zijn dat je kunt bellen met je mobiele telefoon kun je het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Indonesië te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en je kunt hier een beltegoed kaart bij aanschaffen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager.
fruitdraagster in indonesie

Verder schieten de internetcafés als paddestoelen uit de grond. Op steeds meer plaatsen kun je je e-mail checken of even surfen op het net. De kosten per minuut zijn laag. Dit is een erg goedkope manier om contact te leggen met het thuisfront. De verbindingen zijn alleen nog niet zo snel.

Fooi: Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,25 Euro en 0,50 Euro per koffer geven. De Taxi-ritten kun je afronden naar boven. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

Afdingen: Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

Relevante artikelen

 

 

Bouw je eigen Indonesië-reis