Rondreis 4: Van apenjungle naar rijstterras op Sumatra en Bali

Individuele rondreis Indonesië: Sumatra en Bali

Rondreis 4: Van apenjungle naar rijstterras op Sumatra en Bali
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Ubud - Lovina - Tirtagangga - Sanur
Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Reissom: € 1774,- p.p. bij 2 personen

Met deze Sumatra en Bali rondreis combineer je groene jungle en exotische dieren met relaxte stranden. Via Java vlieg je naar Bali waar je fietst door frisgroene rijstvelden en de vulkanische stranden ontdekt. Tenslotte laat je alle indrukken op je inwerken onder wuivende palmbomen. Je overnacht tijdens deze Bali-Sumatra rondreis in houten jungle cottages, sfeervolle bungalows in de rijstvelden en bij een Balinees gezin tijdens een homestay.

Overnachten: 16 nachten in afwisselende accommodaties zoals een junglelodge, bungalow en hotel aan het meer
Excursie: jungle trekking naar orang-oetans (3 à 4 uur), tuben met gids, Ubud fietsexcursie, Tirtagangga waterpaleis tour
Transport: luchthaven Sumatra – Bukit Lawang, vlucht Medan – Jakarta, vlucht Jakarta – Denpasar, luchthaven – hotel Ubud, Ubud – Lovina, Tirtagangga – Lovina, Tirtagangga – Sanur, hotel Sanur - luchthaven
Maaltijden: 14x ontbijt, 1x lunch
  • internationale Indonesië vlucht

  • entreegelden

  • maaltijden naast het ontbijt en genoemde lunch

  • fooien

  • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

  • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

sumatra-reis-medan-stadhuisDag 1 en 2 – Aankomst Medan – Sumatra

Na je lange vlucht naar Sumatra raden we aan om eerst even te acclimatiseren voordat je de jungle in gaat. Na aankomst op de luchthaven van Medan brengt je chauffeur je naar je hotel. Het is maar een uurtje rijden, je bent midden in de stad en kunt een frisse duik nemen in het zwembad. Wil je wat meer comfort in een groene oase van rust? Kijk dan onderaan bij ons landelijke hotel buiten de stad.

medan-kampung-tourDag 3 – Per becak naar de kampung van Medan

Typerend voor Sumatra zijn de gemotoriseerde taxi’s met zijspan, oftewel de becak, en de vriendelijke bevolking. Om – letterlijk en figuurlijk – de warmte van Sumatra te voelen, staat er een becak met gids voor je klaar en neem je een kijkje in het leven van de bewoners in de kampung. Net buiten de stad, met de wind door je haren, tuf je door rijstvelden en langs markten. Je gids neemt je mee naar een lokale familie, die je gastvrij ontvangt met hun zelfgemaakte bananenchips. Deze verkopen ze op straat voor een paar cent. De buurvrouw heeft zich gespecialiseerd in een andere lekkernij: gefrituurde mini donuts. Nog best een precies werkje merk ik, wanneer ze het mij laat proberen.

sumatra-reis-jungleDag 4 – Heerlijk slapen bij de apen

Jungle time! Na het ontbijt ga je op weg naar Bukit Lawang. De afstand is niet groot (ongeveer 95 kilometer), maar door het vele verkeer en de slechte weg ben je al snel 4 uur onderweg.

In de middag bereik je de jungle. Via een hangbrug over de rivier loop je naar je hotel aan de rand van het oerwoud. Bukit Lawang is een populaire uitvalsbasis voor orang utan trekkings en heeft een gezellig toeristische straatje vol restaurants. Je ziet huisjes op palen aan de oevers van de rivier, vrouwen die de was doen en badende mensen. Het is een drukte van belang.

indonesie reis aapDag 5 – Orang oetans tijdens trekking

Vandaag ga je samen met een gids op zoek naar de orang oetans in de wilde jungle. Je vertrekt al vroeg in de ochtend en begint bij de orang oetan voederplaats. Hierbij steek je de rivier over met een smalle boot die je na ongeveer 75 meter aan de andere kant van het water afzet. Vanaf de overkant is het nog maar een klein stukje lopen naar de plek waar de orang oetans om 8 uur samen komen en gevoederd worden. De orang oetans komen uit de jungle geslingerd op weg naar alle lekkernijen. Sommige apen dragen een kleintje op de rug. Meestal komen ze erg dichtbij zodat je mooie plaatjes kunt schieten. Wij vonden dit een erg bijzondere ervaring. Hierna volgt er een 3 uur durende trekking door de jungle. Je vasthoudend aan bomen, takken en wortels is het een hele belevenis. 10 meter boven je kun je de orang oetans tussen de groene bomen voorbij gaan. Bij terugkomst in het hotel heb je de tijd voor jezelf en ben je een jungle ervaring rijker. Lees meer bij onze bouwsteen: Bukit Lawang (Sumatra)

sumatra bali rondreis jeep indonesieDag 6 – Aankomst jungle Tangkahan

Vanuit Bukit Lawang rijd je, letterlijk dieper de jungle in. Dit is ook de reden waarom je niet met de auto reist waarmee je hier gekomen bent, maar er aan de overkant van de rivier een 4WD op je staat te wachten. Deze chauffeur zal terugrijden naar Medan, om vanuit daar noordwaarts te rijden. In ongeveer 4 uur reis je over een soms hobbelige weg naar Tangkahan.

De lodge waar je de komende twee nachten verblijft is eenvoudig met koud water, maar helemaal in jungle sfeer met een eigen houten bungalow. Vanavond is het vroeg donker dus vergeet je zaklamp niet en geniet van de geluiden uit de jungle…

sumatra-reis-tubenDag 7 – Dobberen in de jungle

Na het ontbijt vertrek je met je gids naar de rivier. Er ligt een opblaasband voor je klaar. Je gids bindt de banden aan elkaar als een vlot en stuurt hier en daar bij met een stok. Dobber je liever in je eentje rond als Mowgli uit Jungle Book, dan kan dat ook. Langzaam zak je de rivier af. Verwacht geen spectaculaire stroomversnellingen. Het water is rustig en de omgeving sereen. Je dobbert en draait wat rond, terwijl vogels overvliegen en apen tussen de takken slingeren. Op een ondiep stuk wijst je gids naar een zijtak van de rivier. Hier stap je uit. Verscholen tussen het groen klatert een waterval uit een bountyreclame. Na een poosje relaxen steek je de rivier over en loopt met je gids langs de rivier en palmolieplantages terug naar je lodge. De rest van de dag ben je vrij om te relaxen in je hangmat of de hotspring, of een praatje te maken met de dorpsbewoners, of een trekking te maken zoals onderaan de pagina beschreven.

rondreis bali tempel indonesieDag 8 – Reis Medan via Jakarta naar Bali

Na het ontbijt stap je in je privé-auto en brengt de chauffeur je terug naar de luchthaven van Medan. Hier check je in voor je vlucht naar Denpasar, waarbij je nog een overstap maakt in Jakarta. Aan het begin van de avond kom je aan op Bali. Bij aankomst komt een chauffeur je ophalen en brengt je in een klein uurtje naar Ubud in de binnenlanden.

Je logeert op een rustige plek tussen de rijstvelden waar je lekker gaat zwemmen of is het al tijd voor een massage. Er staan een tiental huisjes naast elkaar met uitzicht op de wuivende rijsthalmen. Alle huisjes hebben een andere smaakvolle inrichting.

slapen tussen rijstvelden bali indonesieDag 9 – Sumatra Bali reis – Verblijf Ubud tussen de rijstvelden

Vandaag staat er helemaal niks gepland. Neem een verfrissende plons in het zwembad of maak een wandeling door de frisgroene rijstvelden waar de lokale boeren je tegemoet lachen. Ubud is de culturele hoofdstad van Bali, zo’n plaats waar het wel vrij toeristisch is, maar op een sympathieke manier met veel faciliteiten, lekker eten en gezellige barretjes. In de omgeving wonen ook veel schilders, zilversmeden en beeldhouwers. Ze vinden het erg leuk als je een kijkje neemt in hun kleurrijke atelier. Na goed afdingen gingen wij met een mooi souvenir naar huis.

Op een paar honderd meter afstand van je hotel ligt het Monkey Forest waar aapjes in bomen spelen, maar ook op Balinese beelden. Wil je meer tips lezen? Bekijk onze bouwsteen in Ubud of lees de Ubud-tips van reiziger Mariëlle.

Dag 3 Verblijf Ubud fietsexcursie langs omliggende dorpjes Rond een uur of 8 word je opgehaald en naar het startpunt gebracht met een minibusje. Heb je eenmaal je helm op en je fietshandschoenen aan dan kan het zoeven beginnen door dit prachtige land. Fiets met een ervaren gids door de heuvels en de achterlanden van Bali. Rij op de mountainbike door boerendorpjes terwijl de gids honderduit vertelt over het typische Balinese leven. Leer tijdens een korte wandeling hoe rijst wordt gemaakt. Onderweg kom je langs kleine familietempels waar vrouwen in kleurrijke kleding rijstoffers brengen. Fiets via kronkelige paden met links en rechts knalgroene rijstvelden naar het huis van de gids. In de tuin geniet je van een welverdiende lunch met de familie voor je terug gaat.Dag 10 – Fietsen langs dorpjes en rijstterassen Ubud

Rond een uur of 8 word je opgehaald en naar het startpunt gebracht met een minibusje. Heb je eenmaal je helm op en je fietshandschoenen aan dan kan het zoeven beginnen door dit prachtige land.

Fiets met een ervaren gids door de heuvels en de achterlanden van Bali. Rij op de mountainbike door boerendorpjes terwijl de gids honderduit vertelt over het typische Balinese leven. Leer tijdens een korte wandeling hoe rijst wordt gemaakt. Onderweg kom je langs kleine familietempels waar vrouwen in kleurrijke kleding rijstoffers brengen.
Fiets via kronkelige paden met links en rechts knalgroene rijstvelden naar het huis van de gids. In de tuin geniet je van een welverdiende lunch met de familie voor je terug gaat.

lovina reis baliDag 11 en 12 – Aankomst en verblijf in Lovina

Na het ontbijt verlaat je de groene valleien en reis je naar de gezellige badplaats Lovina. Je neemt je intrek in het prettige resort dat op loopafstand ligt van het strand en restaurantjes. De dagen in Lovina kun je zelf invullen. Hang in zo’n lekkere ligstoel of loung in een barretje aan het strand. Het water is hier gemiddeld 27 graden, maar er is ook een flink zwembad aanwezig om je boek uit te lezen.

Wil je iets ondernemen dan kun je in de omgeving verschillende tripjes maken. Zelf vonden wij het bezoek aan de hot springs in Banjar erg fijn. Hier ga je lekker sudderen in het hete zwavelhoudende water. Of bezoek een boeddhistisch klooster waar de geur van wierook en bloemen je tegemoet komt. Brahma Vihara Ashrama ligt gelegen aan de kant van een berg waardoor je een prachtig weids uitzicht hebt.

homestay bali rondreis indonesieDag 13 – Aankomst homestay Tirtagangga

Vanuit Lovina reis je vervolgens naar de knusse homestay bij Tirtagangga in het oosten van Bali. Je verblijft bij de familie thuis, maar wel in een apart verblijf. Trek er vanmiddag op uit om de omgeving te verkennen. Doe schoenen aan met een goed profiel want de bungalow ligt boven op een heuvel. Lopend door de rijstvelden doemt hier en daar een klein dorp op waar de kippen rondscharrelen en kinderen verlegen naar je knikken. Dit is Bali pur sang.

Er zijn hier geen restaurants in de buurt, maar de vrouw des huizes draait met alle liefde een smakelijke maaltijd voor je klaar.

reizen bali - waterpaleisDag 14 – Tirtagangga, waterpaleis

Met een gids trek je erop uit in de omgeving. Je loopt door uitgestrekte rijstvelden waar de mensen aan het werk zijn. In de velden waar niemand is te bekennen hangen er vaak vlaggen of ratels waarmee de vogels van het lokkende rijst weggehouden worden. Hier en daar doemt een dorpje op. De kippen komen je meestal als eerste tegemoet. Hier en daar zie je mensen in hoge palmbomen klimmen voor kokosnoten en wijn. De wijn smaakt een beetje naar cider.

Je huisje in het Homestay is uiteraard geen oase van luxe maar het is wel prima verzorgd en heeft een klein badkamertje. Je hebt hier geen airco maar omdat je hier in de heuvels zit zijn de avonden niet zo klam. Als je lekker op de veranda zit met een palmwijntje en je kijkt de vallei in dan begrijp je waarom Tirtagangga en omgeving door kunstenaars en ‘long-stayers’ wordt uitgekozen om te verblijven.

sanur strand baliDag 15 en 16 – Aankomst en verblijf strand Sanur

Na Tirtagangga reis je naar de levendige badplaats Sanur. Je slaapt in een kleinschalig hotel op een kwartiertje lopen van de kust. Het verblijf heeft een heerlijk zwembad met Balinese tierelantijnen, zoals veel beeldjes en offerandes. De kamers zijn voorzien van airco. Veel mensen vinden het leuk om een bezoekje te brengen aan Kuta, dat als toeristenparadijs van Bali toch wel een fenomeen is, al zouden wij hier niet willen willen verblijven. Onder Kuta ligt Jimbaran waar je heerlijk zeevruchten kunt eten aan het strand in een lange rij visrestaurants.

vliegeren sanur rondreis bali indonesieDag 17 en 18 – Vlucht naar huis

Vandaag is de laatste dag van individuele rondreis Indonesië, maar wil je graag het verblijf in Sanur verlengen? Laat het ons dan weten en wij plannen nog wat extra nachten aan dit goudgele strand.

Zo niet dan brengt de chauffeur je binnen een half uurtje naar de luchthaven voor je terugvlucht naar huis. In het vliegtuig kijk je terug op een onvergetelijke reis.

gravityform id=”15″ title=”false” description=”false”]

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Met een lokale visser de zee op (Lovina)

Reissom: € 25,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: visexcursie inclusief diner

Ben je op zoek naar een rustige, authentiek ervaring in Lovina? Vraag ons dan om de visexcursie in te plannen. ’s Middags komt een visser je ophalen. Vanaf het strand klim je zijn vissersboot in en vaar je de zee op. De visser doet dit elke dag en verdient met vissen zijn brood, des te leuker hij het vindt om nu zijn kennis te delen. Eenmaal op de goede plek gaat het anker uit (een steen) en krijg je visles. Met niets meer dan een draadje met vis als aas eraan, wacht je. Om je heen complete stilte, onder je de visdraden. Rust. Bij ons was de visser de eerste die beet had: “Look, I’ve got one!”. Hij houdt zijn vis trots omhoog. Wij hadden zelf nog 3x beet hierna. Omdat de kans klein is dat je een vis vangt die groot genoeg is voor een maaltijd, regelen wij ’s avonds een etentje voor je. Zo proef je hoe lekker de vers gevangen vis is: Selamat makan!

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 4: Van apenjungle naar rijstterras op Sumatra en Bali
Met een lokale visser de zee op (Lovina)
x