reis sumatra - jungle

Rondreis 5: Slingerapen, fietstaxi’s en tempelwachters – door Sumatra, Java en Bali

Drieweekse rondreis Indonesië

Rondreis 5: Slingerapen, fietstaxi’s en tempelwachters – door Sumatra, Java en Bali
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Medan - Bukit Lawang - Yogyakarta - Solo - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Sanur
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Reissom: vanaf € 1500,- p.p. bij 2 personen (€61,- per dag)
Optioneel : binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta vanaf €220,- p.p. en internationale vluchten vanaf €750,-
Inclusief: o.a. jeepsafari Bromo, snorkelexcursie en transport

Met deze rondreis beleef je in drie weken de highlights van Indonesië op Sumatra, Java en Bali. Spot orang oetans in het regenwoud. Vanaf Yogyakarta reis je naar het oosten van Java langs magische tempels en becakrijders (fietstaxi's) tot de rokende Bromovulkaan. Na de oversteek naar Bali zoef je op een mountainbike door frisgroene rijstvelden. Sluit je Indonesië-reis af aan een relaxed strand. Je overnacht in houten junglecottages en in sfeervolle bungalows.

Kortom: een rondreis-route van drie weken door Indonesië voor de avontuurlijke reiziger, die veel wil zien en doen en de reis lekker ontspannen wil eindigen aan een strand met wuivende palmbomen.

Overnachten: 18 nachten in afwisselende accommodaties zoals een junglelodge en een bungalow (2 nachten in het vliegtuig)
Excursie: excursie in medan, jungle trekking naar orang oetans, fietstocht naar Borobudur tempel incl. vervoer, fiets, gids en lunch, jeepsafari naar Bromo vulkaan, Bromo sunshine tour, Pemuteran snorkelexcursie, Ubud fietsexcursie
Transport: luchthaven Sumatra – Bukit Lawang, Tangkahan, luchthaven – hotel Yogyakarta, Kalibaru – Bali, ferry Bali – Java, Pemuteran – Ubud, Ubud – Sanur, hotel Sanur - luchthaven
Maaltijden: 18x ontbijt
 • internationale vlucht Indonesië

 • binnenlandse vlucht Medan – Yogyakarta

 • entreegelden

 • maaltijden naast het ontbijt

 • fooien

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

sumatra-reis-medan-historieDag 1 en 2 – Aankomst Medan – Sumatra

Na je lange vlucht naar Sumatra raden we aan om eerst even te acclimatiseren voordat je de jungle in gaat. Na aankomst op de luchthaven van Medan brengt je chauffeur je naar je hotel. Het is maar een uurtje rijden, je bent midden in de stad en kunt een frisse duik nemen in het zwembad. Wil je wat meer comfort in een groene oase van rust? Kijk dan onderaan bij ons landelijke hotel buiten de stad.

medan-becak-tourDag 3 – Per becak naar de kampung van Medan

Typerend voor Sumatra zijn de gemotoriseerde taxi’s met zijspan, oftewel de becak, en de vriendelijke bevolking. Om – letterlijk en figuurlijk – de warmte van Sumatra te voelen, staat er een becak met gids voor je klaar en neem je een kijkje in het leven van de bewoners in de kampung. Net buiten de stad, met de wind door je haren, tuf je door rijstvelden en langs markten. Je gids neemt je mee naar een lokale familie, die je gastvrij ontvangt met hun zelfgemaakte bananenchips. Deze verkopen ze op straat voor een paar cent. De buurvrouw heeft zich gespecialiseerd in een andere lekkernij: gefrituurde mini donuts. Nog best een precies werkje merk ik, wanneer ze het mij laat proberen.

sumatra-reis-bukit-lawangDag 4 – Heerlijk slapen bij de apen

Reistijd: circa 4 uur

Jungle time! Na het ontbijt ga je op weg naar Bukit Lawang. De afstand is niet groot (ongeveer 95 kilometer), maar door het vele verkeer en de slechte weg ben je al snel uren onderweg.

In de middag bereik je de jungle. Via een hangbrug over de rivier loop je naar je hotel aan de rand van het oerwoud. Bukit Lawang is een populaire uitvalsbasis voor orangutan trekkings en heeft een gezellig toeristische straatje vol restaurants. Je ziet huisjes op palen aan de oevers van de rivier, vrouwen die de was doen en badende mensen. Het is een drukte van belang.

Dag 5 – Op zoek naar orang oetans tijdens trekking

Je vertrekt vroeg in de ochtend met je gids de jungle in. Het eerst stuk gaat het pad omhoog. Zullen ze in de buurt zijn deze morgen? Na een poosje komen de orang oetans uit de jungle geslingerd en bekijken ons nieuwsgierig. Sommige apen dragen een kleintje op de rug, een schattig gezicht. Meestal komen de orang oetans erg dichtbij dus heb je voldoende tijd en kans om mooie plaatjes te schieten.

De trekking duurt ongeveer 3 uur en de kans dat je de mensapen ontmoet is groot.

Dag 6 – Reis naar Yogyakarta op Java

Reistijd: circa 10 uur

Na het ontbijt stap je in je privé-auto en brengt de chauffeur je terug naar de luchthaven van Medan. Hier check je in voor je vlucht naar Yogyakarta op Java, waarbij je nog een overstap maakt in Jakarta. Begin van de avond kom je aan in Java’s twee na grootste stad, Yogyakarta. Waarschijnlijk toch een beetje moe van het zitten in de auto en in het vliegtuig is het lekker om even bij te komen in de exotische tuin van het hotel, waar je ook een verfrissende plons kunt nemen.

becakfietsers rondreis IndonesieDag 7 – Verblijf Yogyakarta

Gewekt door het geschal uit de moskeeën begint de dag vroeg. Alle tijd om door de straten van Yogyakarta te dwalen. Buiten het hotel staan er vaak verschillende becak-rijders klaar die je graag de stad willen laten zien. Wij raden je aan om niet te veel te lopen. Vanuit de fietstaxi kun je namelijk alles rustig op je in laten werken en het kost werkelijk niets. Je rijdt door de kleine volksstraatjes en de aardige bestuurder van de fiets weet de belangrijkste bezienswaardigheden wel te vinden. Zo zal hij je ook verschillende batik ateliers laten zien. Op verschillende plaatsen in de stad kun je het (hand)productieproces aanschouwen en er hangen zeker een aantal mooie schilderwerken bij. Houdt er wel rekening mee dat je chauffeur vaak afspraken heeft gemaakt met de eigenaar van de shop en betaal je dus iets meer. Afdingen maar…

rondreis sumatra java baliDag 8 – Fietsen naar Borobudur samen met gids

Begin met een goed ontbijt, want de dag begint aardig actief. Je wordt opgehaald door een auto met chauffeur die je net buiten Yogyakarta afzet. Hier is het rustig en provinciaal, een prettiger start om de fietstocht te beginnen. Al snel trap je tussen rijstterrassen, omgeven door frisgroene bananenbomen. Je komt door kleine dorpen waar kinderen je enthousiast staan te begroeten. De rijst werd geoogst wat een bijzonder tafereel is om te zien.

In de verte zie je de top van de Borobudur al uitsteken. Deze tempel is een plek waar zowel boeddhistische pelgrims als toeristen heen gaan. Je gids vertelt je de betekenis van de verhalen die in steen worden geïllustreerd. Droom weg bij het serene uitzicht met mystieke heuvels die vaak in een klein laagje mist zijn gehuld. Je eindigt de middag met een typische Indonesische rijsttafel, voordat je per auto terugkeert naar Yogyakarta. Lees meer bij de bouwsteen Borobudur in Yogyakarta.

lokale markt indonesie rondreisDag 9 – Reis langs Prambanan en Solo, aankomst Sukuh

Reistijd: circa 3,5 uur

Het kleurrijke Yogya laat je vandaag achter je om je weg verder naar het oosten te vervolgen. De eerste stop is de Prambanan tempel, anders dan de Borobudur is dit een hindoeïstische tempel. Loop rond tussen de acht tempels en ontdek de verschillende Hindoe goden binnenin.

De weg vervolgt zich in twee uur naar Surakarta, oftewel Solo. In de verschillende vertrekken van dit koninklijk paleis zie je schilderijen in gouden lijsten, traditionele muziekinstrumenten en een grote cadeauverzameling van de familie. Tegenover het kraton is een kleine antiekmarkt met kraampjes vol met snuisterijen, leuk voor wie van verzamelen houdt.

Na het bezoek aan Solo is het ongeveer een uur rijden naar Sukuh toe. Dit dorpje ligt boven in de bergen en is vooral bekend om zijn ‘erotische tempel’. Je slaapt vanavond in een sfeervolle cottage.

wandeling ongerept java rondreis indonesieDag 10 – Wandeling Tawangmangu en verblijf Malang

Reistijd: circa 9 uur

De wandeling die vandaag op de planning staat brengt je langs een ongerept stuk Java. De route begint bij de tempel en gaat verder over het heuvelachtige landschap richting Tawangmangu, waar je chauffeur op je staat te wachten. Van ons krijg je een routebeschrijving mee, zodat je de weg gemakkelijk kunt vinden.

Onderweg kom je langs plantages waar wortels, rode pepers en sperziebonen worden verbouwd. Wij werden vriendelijk begroet en op weg geholpen naar het volgende dorp. Eenmaal in Tawangmangu aangekomen (iets voor het middaguur) vervolg je je weg naar het oosten. Bereidt je voor op een rit van ongeveer 9 uur. ’s Avonds kom je aan in de grote stad Malang, waar je slaapt in een eenvoudig maar sfeervol hotel.

Dag 11 – Aankomst en beklimming krater Bromo vulkaan

Deze ochtend vertrek je vroeg vanuit Malang naar de Bromo vulkaan. De meeste hotels nabij de Bromo vulkaan liggen ten noordoosten van het gebergte. Waar veel reizigers via het noorden de vulkaan benaderen, zet jouw chauffeur vandaag koers in de richting van het zuiden. Ook hier ben je zeker niet de enige, de Bromo vulkaan is voor veel Indonesië reizigers een hoogtepunt. Na een paar uur stap je over op een jeep, die in dit gebied wordt toegelaten. Je cruiset over een uitgestrekte vlakte naar de voet van de Bromo vulkaan. Dit is je ontmoeting met het indrukwekkende maanlandschap. Je ziet geen lava, maar dikke rookwolken en stof. Je rijdt door naar de noordoostkant van het gebergte waar je jeep omhoog klimt over een smal en steil asfaltweggetje. Hier is je eenvoudige, maar sfeervolle hotel gelegen. Het is hier ’s avonds pikkedonker, daarom een stevig diner en vroeg naar bed.

Dag 12 – Uitzicht Bromo vulkaan en reis naar Kalibaru

Reistijd: circa 6,5 uur

Vandaag is het vroeg opstaan. Voordat je wekker gaat, ben je waarschijnlijk al gewekt door de moskee in de buurt. Onze tip: neem oordopjes mee tijdens je reis over Java. Vandaag sta je voor zonsopgang al boven op het uitkijkpunt. Ook hier geldt weer: je bent niet de enige die graag geniet van de zonsopkomst en het is druk op het plateau. Neem een zaklamp en een dikke trui mee, want het kan aardig fris zijn op deze hoogte. Je vroege opstaan wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de vallei en de steeds meer oranjerood kleurende vulkanen in het midden. Nu de zon op is, maak je met je auto met chauffeur de afdaling naar beneden. Spoel het stof van de vulkaan van je af en vertrek na het ontbijt naar je volgende bestemming.

Een aardig lange rit naar Kalibaru (lees meer bij deze bouwsteen in Oost-Java) staat op het programma. Je rijdt voor een groot gedeelte door bergen, waardoor de weggetjes aardig kronkelig kunnen zijn. Aan het einde van de middag kom je aan in Kalibaru en je neemt je intrek in het comfortabele hotel.

nootmuskaatvrucht rondreis indonesieDag 13 – Verblijf Kalibaru met wandeling door kruidentuin

Vandaag even een dag niet zo vroeg opstaan tijdens de rondreis. Onder begeleiding van een gids maak je vandaag een wandeling door de plantages in de omgeving van Kalibaru. De Engelssprekende gids zal je meer vertellen over de producten die verbouwd worden. De lokale bevolking gebruikt de natuur volop door planten en vruchten te gebruiken voor shampoo en medicijnen. Je komt door een koffieplantage en je ziet hoe de cacao, rubber en cloves (voor sigaretten) verbouwd worden. Verder zal je vandaag een bezoek brengen aan een fabriekje waar je het rubber proces mee kan maken.

Het comfortabele hotel, in het kleine bergdorpje, is voorzien van een zwembad. De kamers liggen rond een interessante tuin, met verschillende planten en boomsoorten, die allemaal van hun Latijnse en Indonesische namen zijn voorzien. Geniet van de bijzondere omgeving en verken het kleine dorpje. Er zal weinig te beleven zijn, maar dat heeft ook wel weer zijn charmes.

Dag 14 en 15 – Aankomst en verblijf in Pemuteran op Bali

Reistijd: circa 3,5 uur

Vandaag reis je naar het laatste eiland van je Sumatra Java Bali reis. Vanuit Kalibaru rij je naar de plaats Ketapang, waar de ferry’s naar Bali vertrekken. De overtocht duurt ongeveer een half uurtje. Aangekomen in Gilimanuk rijd je verder naar Pemuteran.

In het uiterste noordwesten van Bali ligt het laidback vissersdorpje Pemuteran. De perfecte plek voor liefhebbers van natuurlijke schoonheid en rust. Voor de kust ligt het onbewoonde eilandje Menjangan, waar je niet zozeer een bountysfeer aantreft maar wel een kleurrijke onderwaterwereld. Wij regelen hier een snorkeltour naartoe om in alle rust te snorkelen op Bali. Het hele gebied is het Bali Barat nationale park waar je naast de koraalriffen, direct voor de kust, wandelt tussen het groen met apen en tropische vogels. Je verblijft hier in een comfortabel en sfeervol hotel op loopafstand van het strand van Pemuteran.

rondreis sumatra java bali Dag 16 – Aankomst Ubud

Reistijd: circa 3 uur

Vanuit het uiterste noordwesten van Bali is het even rijden naar Ubud. Bij aankomst zie je overal de groene rijstterrassen om je heen waar eendjes balanceren op de randen van de rijstvelden. Ubud is het groene, artistieke hart van Bali. In het dorp vind je kleine winkels waar schilders aan het werk zijn en hun werk verkopen. In de omgeving zijn beeldhouwers Boeddha beelden aan het maken en snijden houtsnijders erop los om maskers te maken. In de loop van de dag kun je de tempels in de omgeving gaan bezoeken waar Balinese vrouwen dagelijks rijstoffers brengen.

Je overnacht in een knus hotel met uitzicht over de rijstterrassen. Neem een verfrissende plons in het zwembad of laat je masseren met uitzicht op de rijstvelden. Lees meer bij onze bouwsteen in Ubud of lees de Ubud-tips van reiziger Mariëlle.

fietsen rondreis bali indonesieDag 17 – Fietsen tussen de rijstvelden in Ubud

Rond een uur of 8 word je opgehaald en naar het startpunt gebracht met een minibusje. Heb je eenmaal je helm op en je fietshandschoenen aan dan kan het zoeven beginnen door dit prachtige land.

Fiets met een ervaren gids door de heuvels en de achterlanden van Bali. Rij op de mountainbike door boerendorpjes terwijl de gids honderduit vertelt over het typische Balinese leven. Leer tijdens een korte wandeling hoe rijst wordt gemaakt. Onderweg kom je langs kleine familietempels waar vrouwen in kleurrijke kleding rijstoffers brengen.
Fiets via kronkelige paden met links en rechts knalgroene rijstvelden naar het huis van de gids. In de tuin geniet je van een welverdiende lunch met de familie voor je terug gaat.

strand bali rondreis indonesieDag 18 en 19 – Aankomst en verblijf strand Sanur

Reistijd: circa 1 uur

Na Ubud reis je naar de gezellige badplaats Sanur. Je slaapt in een kleinschalig hotel op een kwartiertje lopen van de kust. Het heeft een heerlijk zwembad met Balinese tierelantijnen. De kamers zijn ruim en sfeervol. Uiteraard is er airco.

Veel mensen vinden het leuk om een bezoekje te brengen aan Kuta, dat als toeristenparadijs van Bali toch wel een fenomeen is, al zou je er waarschijnlijk niet willen verblijven. Onder Kuta ligt Jimbaran waar je heerlijk zeevruchten kunt eten aan het strand in een lange rij visrestaurants.

accommodatie rondreis indonesieDag 20 en 21 – Vlucht naar huis

Vandaag is meteen de laatste dag van het verblijf, maar als je wilt kunnen we ook met enkele dagen verlengen. Zoniet dan word je naar het vliegveld gebracht en eindigt helaas je rondreis over Sumatra, Java en Bali. Op dag 21 arriveer je weer thuis..

 

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordelige tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Beklim de Ijen Vulkaan op Java

Reissom: € 350,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een karakterstiek hotel, trekking met gids, transfer van en naar IJen, trekking naar de Ijen vulkaan met gids

Ben je op zoek naar een sportieve uitdaging op een vulkaan op Java? Reis dan naar Ijen in plaats van Kalibaru. Vanaf de Bromo vulkaan brengt onze chauffeur je naar Ijen. Je gaat met een gids op pad voor de trekking. Door het groene landschap loop je bergopwaarts naar de krater. Op de top kijk je uit over het helderblauwe kratermeer waarboven een mysterieuze mist van zwaveldampen hangt. Kijk voor meer informatie bij onze bouwsteen Ijen vulkaan: Op Hemelse Hoogte.

Dobberen door de jungle van Sumatra

Reissom: € 170,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een houten bungalow, tubing met gids naar een waterval, jeeptocht naar Bukit Lawang, 2x ontbijt, 1x lunchbox

Wil je de jungle van Sumatra echt beleven, ga dan na de Orang Utans nog wat dieper het regenwoud in naar het Gunung Leuser National Park. In het dorpje Tangkahan word je hartelijk ontvangen in de eenvoudige lodge van een lokale familie.

Je gaat met een gids de rivier op. Niet in een boot, maar in een opblaasband. Relaxed dobber je stroomafwaards. Je ziet vogels overvliegen en aapjes in de bomen. Verwacht geen spannende stroomversnellingen. Je komt uit bij een waterval waar je kunt zwemmen en wandelt in een klein uur terug naar het dorp. Lees meer over deze bouwsteen Tangkahan: Dobberen door de jungle.

Karakteristiek comfort hotel buiten Medan

Reissom: € 176,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een comfortabel hotel buiten de stad en becak excursie met Engelssprekende gids

Liever acclimatiseren weg van de drukke stad? Wij vonden een plekje tussen de palmbomen in de Kampung, net buiten de stad. Vanuit het restaurant kijk je uit over de tuin en het zwembad. Van dit plekje is er maar één. Als het vol zit regelen we een karakteristiek comfort hotel midden in het centrum.

Koken in de kampung van Bukit Lawang - Sumatra

Aan restaurantjes geen gebrek in het populaire Bukit Lawang. Maar nog leuker is het om bij de mensen in het dorp te gaan eten. Per becak (motor met zijspan) trek je de kampung in. Aan de waterkant wordt de was gedaan, tanden gepoetst, gezwommen of de laatste roddels uitgewisseld. Bij Anna thuis leer je de Indonesische keuken kennen. Samen met haar schoonzus maak je de lekkerste gerechten, zoals boemboe, vis in een pittige kokossaus en een vegetarische schotel. Hun Engels is beperkt, maar hun humor niet. Met handen en voeten en de hulp van je gids begrijp je elkaar prima. Met de familie strijk je neer op hun prachtige tapijt om de lekkernijen te proeven. Wij stonden versteld van onze eigen kookkunsten.

Reissom: € 51,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: privé excursie, vervoer per becak, Engelstalige gids, Indonesische kookinstructie, uitgebreide maaltijd

jeanetteIk ben zelf niet zo’n keukenprinses, maar koken met Anna en haar schoonzus vond ik erg leuk. We babbelden over van alles en nog wat met wat hulp van onze gids. En toen ik het mes ondersteboven hield, kwamen ze niet meer bij. Het eten smaakte heerlijk en het was één van de gezelligste avonden van de reis.

Product Manager Jeanette

Met een lokale visser de zee op (Lovina)

Reissom: € 25,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: visexcursie inclusief diner

Ben je op zoek naar een rustige, authentiek ervaring in Lovina? Vraag ons dan om de visexcursie in te plannen. ’s Middags komt een visser je ophalen. Vanaf het strand klim je zijn vissersboot in en vaar je de zee op. De visser doet dit elke dag en verdient met vissen zijn brood, des te leuker hij het vindt om nu zijn kennis te delen. Eenmaal op de goede plek gaat het anker uit (een steen) en krijg je visles. Met niets meer dan een draadje met vis als aas eraan, wacht je. Om je heen complete stilte, onder je de visdraden. Rust. Bij ons was de visser de eerste die beet had: “Look, I’ve got one!”. Hij houdt zijn vis trots omhoog. Wij hadden zelf nog 3x beet hierna. Omdat de kans klein is dat je een vis vangt die groot genoeg is voor een maaltijd, regelen wij ’s avonds een etentje voor je. Zo proef je hoe lekker de vers gevangen vis is: Selamat makan!

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 5: Slingerapen, fietstaxi’s en tempelwachters – door Sumatra, Java en Bali
Beklim de Ijen Vulkaan op Java
Dobberen door de jungle van Sumatra
Karakteristiek comfort hotel buiten Medan
Koken in de kampung van Bukit Lawang - Sumatra
Met een lokale visser de zee op (Lovina)
x

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen